fredag 11. juli 2008

Lille Danmark, ekorn og sjøelefanter
Solvang heter stedet som noen danske familier flyttet til i 1911. I dag er Solvang en liten by med 5000 innbyggere. I byen hang det danske flagg overalt. Hus, gater og bygninger var i dansk stil og denne byen hadde faktisk en sjel og atmosfære. Det samme kan ikke sies om de andre byene vi hittil har besøkt. Innbyggerne var hygggelige og mange i byen snakker fremdeles dansk. Vi fant bindingsverkhus, vindmøller og danske bakerier i Solvang. Baker Olsen hadde vanlig brød og også dansk rugbrød. EN 20min hyggelig tur med hest og vogn ga oss et flott inntrykk av denne spesielle byen som har vunnet priser som den mest framgangsrike byen i California. Nesten alt er basert på turisme og mange skandinaver tar turen innom Solvang. På en plakat sto det "Vinn en tur til Danmark". Vi tenke dette måtte jo være toppen av uflaks for oss å vinne en slik tur.


På grunn av en skogbrann er Highway 1 stengt nordover og vi måtte derfor ta en liten omvei. Vi fikk likevel en stopp ved en strand som har mange sjøelefanter. Vi stoppet for å ta noen bilder, men Lise var mest opptatt av noen tamme ekorn ved parkeringsplassen. Ekornene i USA ligner på en prikk på Snipp og Snapp fra Disney og disse små dyrene sjarmerte oss i senk. Det samme kan desverre ikke sies om sjøløvene. De lå bare rett ut, tilsynelatende helt døde. De så ut som overspiste amerikanere der de lå på stranden og bare klødde seg litt med den ene "labben" før de veltet seg videre på stranden. Jeg aner ikke hvordan de har blitt så fete, dette var nemlig det eneste stedet vi har vært hvor det ikke var mulig å få øye på en hamburgerrestaurant.
Etter å ha opplevd lille Danmark overnattet vi på et lite sted kalt Salinas. Bare noe kilometer før dette stedet sortnet himmelen til og det var tåke, kalt og overskyet. Vi kalte derfor dette stedet for lille Norge. Været var akkurat slik som hjemme under en middels god sommer.


Nå har vi igjen fått fylt magesekken på en restaurant bare noen meter fra Motel 6 som vi bor på. Private vaktmenn går omkring på plassen nedenfor og det er litt av hvert som overnatter her. Tror vel likevel det er trygt her langt ute på bondelandet. Men man får jo visse assosiasjoner til diverse amerikanske filmer når man bor på et slikt sted. Alle amerikanerne som vi møter er veldig hyggelige. Dette er et veldig trivelig folkeslag som det er lett å bli kjent med. Veldig koselige og artige mennesker. Men jeg skjønner meg ikke helt på hva de klager over. Fyllte bensin idag til 50 dollar for en full tank. Hjemme ville det kostet 150 dollar. Vår regering legger i tillegg til ekstra avgifter uten at vi klager, men her er folk i sjokk over dagens priser og myndighetene lokker nå med lavere avgifter i valgkampen.

I morra blir det San Francisco, USA's flotteste by. Vi gleder oss.

Ingen kommentarer: